top of page
  • Yazarın fotoğrafıEkrem Çankırlı

11 adımda etkin yöneticilik!.

Güncelleme tarihi: 15 Mar

Yönetim kavramı basitçe; bir kuruluşun idaresi sevki ile kar amacına yönelik olarak faaliyet gösteren kuruluş kaynaklarının optimum biçimde yönetilmesi olarak tanımlanabilir. Tüm bu işlevleri ekipleriyle beraber yerine getirenler ise yöneticilerdir. Aynı zamanda kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için örgüt yapısını ve prosedürünü kullanarak yönetimini sağlayan, liderlik vasfı ile örgütünü etkileme gücüne sahip olması gereken etkin kişilerdir yöneticiler.. 

Peter Drucker'a göre; “Etkin olmak bir disiplindir ve bütün disiplinler gibi, etkin olmakta öğrenilebilir. Etkin yönetici olarak doğulmaz, etkin yönetici olunur ".

Bu bağlamda Drucker'ın etkin yönetici olmanın 11 adımı, etkin bir yönetici olma yolunda değerlendirilebilecek yaklaşımlardan biri olabilir. 

Drucker, yönetim bilimleri açısından öne sürmüş olduğu argümanlarla birçok sosyal bilimci tarafından hem önemli bir yönetim filozofu hem de modern yönetimin ekol olan isimlerinin başında yer almasıyla tanınmaktadır. Stratejik yönetim, pazarlama, satış, inovasyon, ortaklık, satın alma, stratejik ittifaklar, hükümetler, sivil toplum örgütleri, iş büyümesi ve yöneticilik, liderlik konularını içeren yayınları bulunmaktadır. Etkin bir yönetim düşünürü olmasının yanında, yönetim uygulamalarının çoğuna ilham verenlerden biri olarak tanınmaktadır. Pratik yaptığı önemli şirketleri günümüzün büyük değerleri haline getirdiği ve yönetim biliminde en önemli isimlerden biri olduğu bilinmektedir.

Drucker’a göre etkin yönetici olmanın en önemli 11 adımı...

Kendini Yönetmek: Güçlü yönleri keşfetmek, nasıl verimli çalıştığını ve yüksek performans gösterdiğini anlamak.

1Güçlü yanların keşfi; Nasıl keşfederim, nasıl daha etkin kullanırım? 

2Nasıl performans gösterdiğini belirleme; Öncelik belirleme ve zaman yönetimi ile etkin karar almanın yedi adımının uygulanması. 

3Yönetici ile iletişim; Üst yöneticileri ile ortak hedeflerin ve onlara nasıl ulaşılacağının netleştirilmesi.

Ekibi Yönetmek: Etkin kontrol ve denetim yöntemlerini öğrenmek, yüksek performans gösteren, zamanını iyi yöneten ve kararları hayata geçiren ekipler oluşturmak.

4. Yönetici merceğinden bakmak; Ekip hedeflerinin şirketin hedefleriyle paralel olmasını sağlamak. 

5Kaynak yönetiminde etkinlik; Ekonomik verimlilik için etkinlik prensibini kaynak yönetiminde kullanmayı öğrenmek. 

6Etkin iletişim kurmak; Astlarıyla ve üstleriyle, yatay çalışanlar ile etkin iletişim kurmak. 

7. Kişilerle ilgili kararlar almak; Ekip kurma, kariyer ve yetenek yönetimlerini gözden geçirirler. 

8Ekiplerinin performanslarını kontrol etmek;

Fırsatı yönetmek: İnovatif fırsat kaynaklarını ve girişimciliğin temellerini anlamak. 

9. Dış dünyaya bakabilmek; Sadece müşteri olanları değil, müşteri olmayanları da bilmek. 

10. Vazgeçmeyi bilmek; Ekonomik katkı sağlamayan her türlü aktiviteden planlı vazgeçmeyi öğrenmek. 

11İnovasyonun yarattığı fırsatları keşfetmek; İnovasyonu bir girişim aracı olarak uygulamak ve yarattığı fırsatları değerlendirmek. 

Bir kuruluşun yönetiminde etkin olmak isteyen yöneticiler bu adımlar ışığında öncelikle kendi güçlü yönlerini keşfetmeliler. 

Nasıl verimli çalışabileceklerini ve yüksek performans gösterebileceklerini çok iyi öngörebilenler ve süreçlerini yönetebilenler, yönetimlerinde etkin kontrol ve denetim yöntemlerini öğrenenler ve uygulayanlar, zamanlarını iyi yönetenler ve liderlikleri ile kararlarını hayata geçiren ekipler oluşturabilenler, inovasyon fırsatlarını değerlendirip girişimciliği ön plana alanlar, etkin olma disiplinini öğrenebilenler ve uygulayanlar etkin yönetici olabilirler.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page