top of page
  • Yazarın fotoğrafıEkrem Çankırlı

Mobil Öğrenme

Diğer ifadeyle Neden Mobile Learning?

Web tabanlı ortamlarda mobil uygulamaların kullanımı giderek artmaktadır. Cep telefonu, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi mobil cihazların kullanım alışkanlığı da büyüyerek devam etmektedir. Mobil kullanıcılar merak ettiği ya da öğrenmek istediği herhangi bir şeyi araştırırken, bir konuyu öğrenirken, çevrimiçi alışveriş yaparken, sosyal medya uygulamalarına girerken, bir web adresine bağlanırken genellikle masaüstü bilgisayarlar yerine mobil cihazları tercih etmektedir. Mobil cihazların pratik olması ve teknolojik destekli uygulamalarla kullanımının kolaylaştırılması, kullanıcı tercihlerini etkilemektedir. Dolayısıyla mobil cihazlar kullanıldıkça elbette ticaret, eğitim, ulaşım dahil, temel ihtiyaçlara yönelik ihtiyaçlar da bu cihazlar üzerinden karşılanmakta ve işlerin büyük kısmı uzaktan yapılır hale gelmektedir. Ayrıca mobil kullanıcılar iş yapış şekillerinin dışında sosyalleşmek için YouTube, Instagram, Facetime, TikTok, Twitter ve WhatsApp uygulamalarından iletişim sağlamakta ve canlı kameralarla birbirleriyle bağlanmaya çalışırken video konferans kullanma alışkanlıklarını da geliştirmektedir. Yaklaşık 20 yıl önce 3G teknolojisi internetin erişim hızını arttırmaya başladığında insan hareketliliğine yani mobiliteye bağlı kullanıcı alışkanlıklarının bu denli artacağı belki de tahmin edilememiştir. Yakın zamanda 5G ile başlayan ve ileride sisteme dahil olacak 6G teknolojisiyle iletişim hız etkisinin artarak devam edeceği değerlendirilmektedir. 

Dünya nüfusu yaklaşık 8 Milyardır. Fakat kullanımdaki mobil cihazlar 10 Milyar bağlantıya ulaşmıştır ve mobil kullanıcı sayısı her geçen büyümektedir. Dolayısıyla mobil işlemlerin daha da büyüyerek, hayatımızı etkileyebileceği düşünülmektedir. Özellikle öğrenme süreçlerinde etkin hale gelen mobil öğrenme olgusu mobil cihazlar ve buna uygun uygulamalarla gelişmektedir. İş ve eğitim dünyasında öğrenenlerin gelişimine ilişkin kullanılmaya başlanan uzaktan eğitim yöntemlerinde öğretim tasarımları ve video konferanslar için web tabanlı birçok öğrenme yönetim sistemleri kullanılmaya başlamıştır. İş ve eğitim dünyasında eğitim süreçlerini destekleyici unsurlar haline gelmiştir. Günümüzde kullanıcılar daha çok video konferans üzerinden bağlantılar ile mobil cihazlardaki uygulamaların kullanımına odaklanmaktadır. 

Bu bulgular değerlendirildiğinde teknolojik gelişmelere bağlı olarak iş ve eğitim süreçlerinde çevrimiçi öğrenme sistemi alt yapıları ve video konferans teknolojisinin kullanım etkisi her alanda artmaktadır. Öğrenme yöntemlerinin en etkili altyapısı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca bu teknolojiler geleneksel ve uzaktan öğrenme yöntemlerini destekleyecek bir yapıya sahip görünmektedir. 

Mobilitenin arttığı günümüzde mobil öğrenmenin pratikliği ve internet erişiminin hızlanmasıyla birlikte lokasyon fark etmeden bir yerden bir yere erişilebilirlik artmış ve sınırlar kalkmıştır. İnsanların elindeki mobil cihazlar ve video konferans uygulamalarının sağladığı ekonomik imkanlarla, zaman/mekan engeli olmaksızın iletişim ve etkileşim daha etkin halde gerçekleştirilebilmektedir. 

Dünyada ve Türkiye'de kullanıcı potansiyeli artarken, video konferansla işlerini yapabilen ve çalışabilen devasa bir iş ve eğitim grubu mevcuttur. Video konferans teknolojisi ve çevrimiçi öğrenme uygulamalarının da desteğiyle öğrenen potansiyelinin artacağı ve iş yapış şekillerini değiştireceği düşünülmektedir. Video konferans alt yapıları dahil edilmiş teknolojik destekli öğrenme araçları, öğrenen merkezli , en çok kullanılan etkileşimli öğrenme araçlarından biri olmuştur ve olmaya devam edecektir. Öğrenenin öğreten rolüne dönüşmesine de fırsat tanıyan çevrimiçi öğrenme ortamları ve video konferans uygulamaları, büyük teknolojik fırsatlar sunarken oluşturulan doğru içerikli eğitim, toplantılar ve seminerler, eş zamanlı/anlık etkileşimli öğrenmeye zemin hazırlamaktadır. Dijital çağın öğrenme teorisi olan Ağlarla Bağlantı (Connectivity) internet üzerinden öğrenme sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Bu tür uygulamalarla öğrenenlerin öğrenme bağlılıklarını artırmak ve ihtiyaçlarına göre kendi öğrenme ortamlarını oluşturmak mümkün görünmektedir. Özellikle bu teknolojileri kullanarak iş dünyasındaki eğitimlerin, akademik çalışmaların ve öğrenen merkezli uygulamaların yoğunluğunun artırılması, küresel düzeyde de etkileşimi arttırabileceği ön görülmektedir. Mobil cihazlarla mobil öğrenme yakında ilk sıraları alabilir. 

Dünyada mobil cihaz kullanımına ilişkin rakamlara bakıldığında, istatistikler mobil öğrenmenin gelişim alanına işaret etmektedir. Uygulama dükkanlarında (AppStore) yer alan video konferans araçları, eğitici ve eğlenceli oyun tabanlı mobil öğrenme uygulamaları öğrenenlerin etkileşimine uygun hale getirilmektedir. Yakın gelecekte geleneksel öğrenmeye alternatif uzaktan eğitim ve video konferans teknolojilerini kapsayan mobil öğrenme daha da önem kazanabilir.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
bottom of page