top of page
  • Yazarın fotoğrafıEkrem Çankırlı

Teknolojik öğrenmeye doğru..

Sanal Gerçeklik (Virtual Reality-VR) ve Yapay Zeka (Artifical Intelligence-AI) programları tarafından etkinleştirilen sanal ortamların kullanımı ve trafiği her geçen gün yoğunlaşmaktadır. Bu ortamlarda öncelikle eğitim, ticaret, hizmet, eğlence sektörlerinin gelişeceği ve bu gelişmenin tüketim alışkanlıklarını değiştireceği öngörülmektedir.

Ayrıca yapılan çalışmalarda tüketimi, bilişim teknolojileri ile destekleyip yeni ürünler yaratmak ve yaratılan bu ürünlerden büyük kazançlar elde etmek, temel hedeflerden biri haline geldiği ifade edilmektedir. Sanal evrende VR ve AI teknolojileri ile yeni ürünler yaratan şirketlerin sayısı da çoğalmaktadır. Yakın zamanda Facebook'un Ray Ban ile yapmış olduğu işbirliği örneklerden biri olarak değerlendirlebilir. Özellikle bu proje, nesnelerin insanın doğası ile bütünleşmeye doğru yol aldığının bir göstergesi gibidir. İlave olarak web tabanlı uygulamalara uyumlu nesneler aracılığı ile kullanıcı etkileşimini anlık hale getirecek, internet erişim hızını arttıracak çalışmalar nerdeyse bitmek üzeredir. Üç beş yıl içinde hızlı kablosuz internet teknolojisi 5G sonrası 6G'nin çalışmaya başlaması ile mobil uygulamaların erişim hızının kat kat artacağı konuşulmaktadır. Cihazların ekranlarına anlık dokunmalarla ve karşılıklı komutlarla etkileşimin hızlanacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda sanal ortamlarda paylaşımlar artacağı için bilginin, verinin maddi ve stratejik değer haline geleceği kaçınılmaz bir durumdur. Dolayısıyla bilginin, verinin bir emtia haline geldiği düşünülebilir. Sanal gerçeklik , artırılmış gerçeklik, yapay zeka teknolojileri yoğun kullanılarak öğrenmeye yönelik bilginin bilişim teknolojisinin desteği ile iş ortamlarına , eğitim alanlarına aktarımı dahil bir çok sektörel alanda, sosyal medyada, farklı yeni senaryolar, ekosistemler ve yeni uygulamalar da yaratılmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. 

Cep telefonu, tablet gibi mobil cihazların sayısının artması nedeniyle insanların ağlar üzerinde hareketliliği de artmıştır. Mobil cihazlar, günlük rutinlerde insanların bir parçası haline gelmiştir. İnternet tabanlı uygulamaların kullanımı ile nette sınırlar kalkmakta ve kullanıcı mobilitesi her geçen gün artmaktadır. Artık mobil uygulamalar günlük hayatın bir parçası haline gelmiş ve uygulamalardaki çeşitlilik yoğunlaşmıştır.

Küresel olarak, uluslararası teknoloji firmaları tarafından sanal ortamda her geçen gün VR ve AI destekli yeni ürünler ve denemeler yapılmaktadır. Bu bağlamda yaklaşık bir ay önce açıklanan Facebook ve Ray Ban işbirliği iyi bir örnek olabilir. "Ray Ban Story" adı altında bir lansman yapılmış ve markanın en beğenilen ikonik gözlüğü ile süreç başlatılmıştır. Projede akıllı gözlük (Smart Glasses) konsepti ile Facebook uygulamalarına entegrasyon yapılmış ve kullanıma alınmıştır. 

Uygulama; kullanıcıların kolay satın alabileceği "smart" güneş gözlüğü teknolojisi ile yapılmaktadır. Smart gözlük ile sanal ortamda öğrenme süreçleri, bilgi ve içerik paylaşımı, etkileşim hızlandırılmış ve daha kolay hale getirilmiştir. Ses, görüntü kaydetme, müzik dinleme, video, foto çekme özelliğine sahip bir güneş gözlüğü sayesinde anlık yapılan etkinliklerin Facebook, Instagram ve WhatsApp'a entegrasyonu ile içeriklerin paylaşımı için uygun bir ortam yaratılmıştır. Milyonlarca kullanıcıyla bu bilgiler paylaşılabilmekte ve etkileşim sağlanabilmektedir. Tabi bu ortama yatırım yapan sağlayıcıların belli ekonomik getirileri ve buna ilişkin beklentileri mutlaka planlanmıştır.

Bu ve benzeri teknolojik projeler, formal ve geleneksel öğrenmeden farklı olarak teknolojik öğrenmeye doğru süreçleri hızlandıracaktır. Sosyal medyanın zaten kullanıcılara "kendi kendine öğrenme" sürecini sağladığı bilinmektedir. Özellikle paylaşılan hikayelerde ve kısa süreli videolarda tüm kullanıcılar birbirleri ile etkileşim halindeyken kendi kendine öğrenme süreçlerini yaşayabilmektedir.

Bilişim teknolojisinin sağlayacağı imkanlarla hareketliliğin artacağı ve sınırların kalkacağı yeni düzende, Teknolojik Öğrenme; öğrenen bireyin teorik bilgi ve pratik uygulama değerini arttırabilir.

Mark Zuckerberg'in kızının saçını nasıl öreceği konusunda ona rehberlik etmek için AI Ray-Bans'ı kullanması; sanal ortamda öğrenmenin iş süreçlerine etkisi açısından geleceği düşünmek ve planlamak adına önemli bir gösterge olarak değerlendirilebilir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page